Feed on
Posts
Comments

Athos si Aromanii

Aceasta insemnare este un Post Scriptum la celelalte despre aromanii din Balkani. Legenda care circula in familia mea spune ca la incoronarea lui Alexandru Ioan Cuza a fost invitat si un calugar de la Muntele Athos .  In timpul ceremoniei calugarul a avut un soc lingvistic. El a strigat, uluit de ce auzea, ca intelege ce se vorbeste: si noi suntem romani a strigat el in aromana . Calugarul era un vlah, un aroman. In acest punct s-a relegat ceeace fusese obnubilat de secole. Constiinta vlahilor din Balkani ca vorbesc limba romana si ca radacinile lor sunt aceleasi cu ale poporului roman de la nord de Dunare s-a facut prezenta cu repeziciune in toate comunitatile vlahe din Balkani. 
O femeie nu poate vizita manastirile de la Muntele Athos . Conform unui vechi decret al acestui teritoriu autonom al credintei ortodoxe, nimic feminin nu este permis intre granitele lui. Nici macar pisici, doar motani  Dar nu am dezarmat. Am decis sa vad Athos de departe. De pe un vapor care face un tur in largul malurilor peninsulei.

Nu mi-a fost clar pe ce vapor trebuia sa ma imbarc. Era unul foarte mare spre care m-am indreptat. O garda compacta formata din barbati incruntati si nepoliticosi, grosolani,  a venit si m-a azvarlit la o parte. Vaporul era doar pentru pelerini, fiecare in mana cu certificatul de trecere a frontierei credintei monahale. Vaporul meu era mic si ceva mai departe.

 

 
Departe, sapate in munti, se vad manastirile.
Lumina. Salcamii in floare cu ciorchini grei. Ciulini infloriti. Trandafiri si leandri si iasomie inflorita, si lumanarica si ciulini infloriti si vita de vie pe araci in curti si copaci incarcati de roade. Insule de maci rosii, pini, orz, asta am vazut de la Salonic spre Ouranoupolis.  Peninsula Chalkidiki este o stanca albicioasa cu dealuri golase cu iarba rara si insule de maci, alternate cu zone impadurite, poieni de verdeata, pentru ca  zarea sa fie a varfurilor inzapezite.
Mirela Roznoveanu

Leave a Reply

(insereaza codul din stanga)
Weblog

Toate drepturile rezervate Weblog.ro

X