Feed on
Posts
Comments

Moskopole / Voskopoje

De la Salonic am trecut granita in Albania spre Kor. Un orasel in munti, coplesit de verdeata si copaci batrani. Unul dintre ei in parcul din Korce, un  tei inflorit, mi-a amintit de teiul lui Eminescu.
Sunt multi vlahi aici. De fapt peste tot. Intr-o farmacie ma inteleg in engleza cu farmacistul, vlah fara sa mai stie aromana . Imi daruie o carte despre Moskopole pe care albanezii l-au rebotezat Voskopoje. Cartea este in albaneza, publicata la Kor in 2004 avand ca autor pe Nedai Thellimi. Kor se pronunta Kor? . se afla peste tot in albaneza, atit la inceput de cuvant (ca in limba romana) cit si la sfirsit de cuvant, situatie unica aflata doar in aceste doua limbi.
Moskopole sau  Voskopole se afla adanc in munte la 23 km de Kor, la o altitudine de aproape 1400 metri. Primele atestari vin din anul 1330. Imperiul Otoman ataca puternic imperiul bizantin a carui cadere parea in epoca  iminenta si care s-a produs la  29 mai 1453.  Taxele mari au fost si ele un motiv de retragere a vlahilor bogati dinaintea lacomiei imperiale. Dar daca Gramoste a fost complet distrus de Ali Pasha, Moskopole a supravietuit totusi.
Oare de ce furia lui Ali Pasha pe Gramoste? Legenda spune ca de vina a  fost faptul ca Hagi Steriu, marele celnic din Gramoste a refuzat sa i-o de pe fiica lui, frumoasa Shana, de sotie. Cand Ali Pasha a venit la Gramoste sa o ia cu forta, Shana s-a aruncat de pe o stinca in prapastie, s-a sinucis impreuna  cu multe fete aromane care nu voiau sa cada prizoniere si sa ajunga in haremurile turcesti. Iar Ali Pasha a dat ordin ca Gramoste sa fie ras de pe fata pamantului. 
Acelasi peisaj emblematic: satul pitit intre dealuri, munti inzapeziti de jur imprejur, drum greu accesibil, izvorul sau shipotul satului, oi, case din piatra cu un cat construite in acelasi stil peste tot, curti imprejmuite cu garduri din piatra, intrari strimte.
In mijlocul satului Moskopole o inscriptie vorbeste despre distrugerea orasului vechi de catre Ali Pasha  si fuga vlahilor in muntii din jur, inclusive in Muntii Paic si la Livezi.  Pentru mine aici cercul s-a inchis deocamdata. Mai trebuie sa narez si cealalta fuga, produsa intre 1925-1929, din Muntii Paicului in Romania.  
Mirela Roznoveanu

Leave a Reply

(insereaza codul din stanga)
Weblog

Toate drepturile rezervate Weblog.ro

X