Feed on
Posts
Comments
In Grecia exista nenumarate localitati purtand numele de Livadia. Dar la Livadia stramosilor mei vlahi,  aromani , se ajunge mergand de la Salonic spre nord, in muntii Paic. Acolo se afla  Megala Livadia, sau Livezi sau Clivi sau Clivi.
In Livadia/Livezi unde s-a nascut mama, vlahii vorbesc o aromana impecabila. Am fost fericita ajungand  aici pentru ca indeplinisem promisiunea facuta mamei inainte de a muri: de a merge in satul in care s-a nascut si pe care ea nu l-a mai revazut niciodata. Avea cinci ani cand a plecat in romania impreuna cu intreaga familie,din cauza furiei grecesti pe limba si scoala romaneasca.  Bunicul meu a parasit Grecia pentru ca a vrut ca copiii lui sa vorbeasca romaneste. Iar eu am parasit Romania ingrozita de furia comunista dezlantuita dupa revolutie. Fiul meu vobeste romaneste. Dar nu stiu ce va mai fi cand ma gandesc la nepoti. Ei vor fi americani, desigur, si vor vorbi engleza. Am luat o piatra alba de pe pamantul fostei case distruse din Livezi sa o duc la New York, la mormantul mamei.
Cand am spus Limona, numele de fata al mamei, vorbind cu cei intalniti in sat, a fost ca si cand m-as fi referit la o familie aristocratica. Sunt cunoscuti si respectati in toate satele vlahe din jur. 
Am poposit la fantana shipote de care mama isi amintea ca si la locul numit sarai unde ea se jucase cu papusile. Fanula Aslanidu, vara primara a mamei, din Salonic, Take Limonas,varul primar al mamei, tot din Salonic, si Asterie, varul meu, ma insotesc in aceasta calatorie. Fara ei nu as fi putut intelege si cuprinde atat de mult.  
Ei sunt partea de familie din partea bunicului care nu a vrut sa paraseasca Grecia. Asterie, inginer, are treizeci de ani si nu stie nici un cuvant aromanesc. M-am inteles cu el in engleza. 
In mijlocul satului, o piatra de marmura  relateaza povestea asezarii. Cei de aici au venit de la Moscopole  (sau Moskopole, in greceste M???????H) si Gramoste, asezari distruse de furia turceasca la 1769 si 1789. Fanula imi traduce din  greceste inscriptia sapata in marmura. Si inteleg ca nu am incotro: trebuie sa merg la Moskopole, in Albania.
Mirela Roznoveanu

Leave a Reply

(insereaza codul din stanga)
Weblog

Toate drepturile rezervate Weblog.ro

X