Feed on
Posts
Comments

Vergina si Pella

 Intrarea in mormantul din Vergina
Vergina (in greceste ???????) si Pella — locurile mortii si nasterii lui Philip II al Macedoniei (Greceste: ???????? ?’ ? ??????? ????? = prieten + ????? = cal). Philip a fost cel mai mic fiu al regelui  Amyntas III si Eurydice II. In tinerete (368365 ien) Philip a fost tinut ostatec  in Theba, orasul cel mai important al Greciei in timpul hegemoniei thebane. In captivitate, a primit educatie diplomatica si militara de la marele strateg Epaminondas. In 336 i.e.n., cind invadarea Persiei incepuse sa fie pregatita, Philip a fost asasinat iar la tron i-a urmat fiul sau,  Alexandru III. Mausoleul din Vergina contine ramasitele Regelui  Philip ca si mormintele altor membri ai familiei asasinati in luptele pentru putere.  Crima a avut loc in  octombrie 336 ien la Aegae, vechea capitala a regatului Macedoniei. Se celebra casatoria dintre Alexandru I al Epirului si Cleopatra, fata lui Filip cu cea de a patra lui sotie, Olimpia. Cand Regele a intrat in teatrul orasului neinsotit de garda, a fost ucis de Pausanias din Orestis, unul din cei sapte bodyguards.  Asasinarea in teatru, un pattern al asasinarilor politice , o serie in care intra si Abraham Lincoln .
Olympia, fiica Regelui Epirului, a fost mama lui Alexandru cel Mare si a printesei Cleopatra despre care se credea  ca era nu tocmai normala. Crimele Olympiei pentru netezirea drumului lui Alexandru catre tron au  fost nenumarate. O ura feroce s-a exercitat pe mai tinerele sotii ale lui Filip, Philinna din Larissa, mama lui Arrhidaeus mai tirziu numit Philip III al Macedoniei; pe Meda din Odessa, fiica Regelui Cothelas al Thraciei; pe Cleopatra, fiica lui Hippostratus si nepoata a generalului Attalus al Macedoniei. Philip i-a dat Cleopatrei si numele de Eurydice a Macedoniei. In mormantul din Vergina, Regele Filip a fost insotit in moarte de o tinara in jur de 23 de ani. Cercetatorii spun ca ar fi Cleopatra, ultima lui sotie sau Meda, printesa barbara. La intrarea in mormant percep plansul  si furia si neastamparul lui Alexandru. 
Din acest punct a plecat in fond Alexandru. Si toate combinate cu prospetimea culorilor, a florilor, a cerului si luminii inefabile din Vergina. Leandri si maslini. Poteci pavate cu musetel, maci si margarete. Pe dedesubtul poienilor se afla vechea cetate. M-am mai intersectat cu Regele Filip  in cetatea Heracleea iar cu Alexandru – in India. Sa fi stat eu intamplator in Bucuresti pe ALE?AN??????
Mausoleul alb este din piatra vulcanica, blocuri poroase. In tumul mi-am pus pe fata masca, mucegai si praf, soc alergic. O fresca deasupra intrarii in mormant este atribuita  lui Nicomachos, pictor din secolul 4 ien. Fresca il infatiseaza pe Pluto, Regele Hadesului. Fata lui Pluto este a viciosului obosit, depresiv. Un Pluto batrin.
Mi-am incheiat calatoria obosita de vocile si furia lui Alexandru impregnate in dealurile din  Vergina. Am trecut prin Pella, locul nasterii Regelui Filip. Aici totul era alb si linistit, asa cum sunt deobicei locurile nasterii.
Nu pot uita coroana splendida din aur cu frunze de stejar a Regelui si Printesei. Tinara a fost impodobita fastuos. Ca o regina adevarata macar in moarte. 

Coroana  si The Golden Larnax cu posibilele ramasite ale Regelui Philip II.
 
Mirela Roznoveanu

Leave a Reply

(insereaza codul din stanga)
Weblog

Toate drepturile rezervate Weblog.ro

X