Feed on
Posts
Comments

OHRID

De la Bitola sau Bitolia sau Manastiri se ajunge repede la Ohrid, sunt doar 130 de km. Muntele Pelister (porumbel in greceste) se vede la orizont. Paduri si poiene inflorite. Lacul Prespa (in macedoniana prespa inseamna a atipi) este inconjurat de livezi cu meri. In drum am dat de un sat care se numeste "Izbishte", de la ‘a izbi’, are acelasi sens ca in romana, si satul ‘Janko Vetzi’ care este un nume vlah, si care vine de la  ’vezi Iancule’. Legenda spune ca o doamna vlaha a fost inamorata de acest loc cind a coborit din munti cu turmele si i-a spus barbatului, ‘priveste Ianko’! Ramanem aici!


Cetatea regelui Samuil
Ohrid a fost centrul studiilor monastice din Balcani. Aproape de fortareata construita de regele Samuil in secolul al unsprezecelea se afla Manastirea Sfantului Clement sau Klement, cel care a simplificat alfabetul slavon al lui Chiril si Metodiu. Nu departe sunt ruinele palatului bizantin construit in secolul al saselea.
Manastirea Sfantului Klement si ruinele palatului bizantin
Ceva mai jos de manastire, pe o stinca ce se ridica din lac, se afla biserica Sfantului Ion Teologul – ’kaneo’ in greceste si construita intre 1270-1280.
Biserica Sf. Ioan Teologul este magnifica. Lacul se afla jos, la o distanta ametitoare. In departare se vad muntii Garicitza si Magarevo. Dincolo de muntele Jablanitska se afla vlahii din Albania. 

 
Mi-am cumparat perle din Ohrid. Cele mai speciale perle posibile si care nu sunt decit aici. Candva, de mult, in prima tinerete, poetul belgradean Adam Puslovic care fusese foarte inamorat de mine cativa ani buni, mi-a adus de la un fetival de poezie de la Ohrid/Struga o perla pe un lant de argint si o pereche de cercei pe care inca ii mai pastrez, cred insa ca s-a pierdut un cercel. Vizitind Ohrid si Struga si cumparindu-mi perle, m-am gandit la Adam si la poezie. Si reintorcandu-ma la Bitolia, am facut o fotografie cu monumentul lui Alexandru cel Mare, in constructie, chiar in centrul orasului!
 Mirela Roznoveanu 

Leave a Reply

(insereaza codul din stanga)
Weblog

Toate drepturile rezervate Weblog.ro

X