Feed on
Posts
Comments

VEROIA / Veria

Se scrie Veroia dar se pronunta Veria. Toata copilaria am auzit povesti de la bunicii dinspre mama despre Veria, aflata nu departe de Salonic, in munti. Acolo se duceau, de acolo cumparau, acolo aveau rude etc etc. Am vrut sa vad aceasta Veria fabuloasa. Am luat-o cu mine pe verisoara mea, Polixenia fosta Limona, azi Irodeanu. Ea vorbeste mai bine ca mine aromana . Si am inceput sa intrebam: unde sunt vlahii? Unde se afla armanii?
Sunt peste tot. Am intrat in prima brutarie intalnita. Un business de familie. Sunt aromani . Se plang ca copiii lor nu mai stiu armaneste, scoala ii grecizeaza. Verisoara mea (stanga) incepuse deja sa intrebe despre neamuri, cunostinte.
 
 
Intram intr-un restaurant sa mancam. Intrebam intr-o doara pe ospatar daca a auzit de vlahi. Apare proprietarul restaurantului, aroman, vlah,  fericit ca aude vorbindu-se limba cea veche. Si ne arata un afis pe usa. Chiar in acea seara, la Veroia, avea loc un mare congres al aromanilor din Balcani, Veria, Grecia!
Era sambata, 30 mai. La 8 seara se intalneau cu totii in centrul Veriei. Nu am putut sa stau acolo in acea seara, a trebuit sa ne reintoarcem la Salonic. Dar pusesem piciorul in orasul fabulos…
Mirela Roznoveanu

Leave a Reply

(insereaza codul din stanga)
Weblog

Toate drepturile rezervate Weblog.ro

X