Feed on
Posts
Comments
Este un sat pierdut in munti in propierea Bitoliei, cu case din piatra, asa cum se faceau in stravechime. Un sat inaccesibil iarna si primavara, pe care nici turcii nu au putut sa il ocupe. Dar uitarea — DA! Un sat numai din vlahi. Macedoniei oficiale nu ii place sa vorbeasca despre vlahi.
Maloviste se afla in the Pelister National Forest si este lacasul unui grup de vlahi, azi poate doar 300. Biserica Sfinta Petka – Sfinta Paraschiva – este o catedrala superba care taie rasuflarea. Cu greu am reusit sa o vad.Sta inchisa; este deschisa doar o data pe an la hramul bisericii. De fapt Sf. Petka este centrul a cinci biserici ale satului care formeaza o cruce.
Am fost la izvorul – sipotul – satului carese varsain riul curat si limpede. Lumina de inceput de iunie era de neuitat.
Cele doua armane, pe care le-am intalnit intr-o curte din mijlocul satului –vorbeau frumos limba veche romaneasca si le-am dat binete si ne-am conversat de parca am fi fost intr-un sat din Carpati si nu in muntii Pelister din Macedonia –, mi-au spus o poveste frumoasa si tragica.
Candva, in vechime, doi frati din sat au ajuns generali in doua armate diferite. Una crestina, celalta – pagana. S-au intalnit pe cimpul de lupta, s-au luptat si s-au omorit unul pe celalalt. Adusi in sat, au fost amandoi ingropati in munte in acelasi loc. De acolo a inceput sa izvorasca riul care fuge la vale vorbind despre fapta lor…
Mirela Roznoveanu

Leave a Reply

(insereaza codul din stanga)
Weblog

Toate drepturile rezervate Weblog.ro

X