Feed on
Posts
Comments
Voi discuta despre citeva dintre publicatiile aromane sau vlahe din Macedonia. Una este revista FENIX, un lunar care supravietuieste foarte greu din cauza scarcitatii fondurilor. Redactorul sef , Dr. Nico Popnicola, este o personalitate a Bitoliei.  Atasez imaginea si apoi in pdf file-urile acestei publicatii pe lunile aprilie si mai . Un editorial vorbeste despre greutatea de a publica revista pentru ca nu exista fonduri. Am facut o donatie pentru viitorul numar al revistei; pentru a publica un numar sunt necesari 250 Euro. Al doilea, despre politica de deznationalizare la care sunt supusi aromanii. Absenta unei scoli romanesti – in Bitolia fusese un liceu romanesc,  inchis, dupa al doilea razboi mondial, ca si liceele romanesti din Salonic, Ioannina, Larisa – face ca generatia tinara sa nu cunoasca alfabetul latin si sa uite Vlahica, limba romana veche. Uitati–va peste pdf-ul acestor numere, prima pagina: aprilie si mai 2009.
 Cu multe greutati, acesti aromani sau cum sunt numiti aici, vlahi, publica culegeri  de folclor aroman:

 

Mai  mult, pentru ca tinara generatie nu mai stie alfabetul latin, ei isi publica cartile in alfabetul slavon al limbii macedonene sau bilingv , in alfabet cirilic /slavon si latin:
 
Ministerul Afacerilor Externe , Institutul Cultural Roman, departamentele care se ocupa de romanii  din afara granitelor au datoria de a intelege si actiona pentru remedierea acestei situatii. Se vorbeste practic romaneste in jumatate din Macedonia si jumatate din Epir, in jumatate din Albania (vezi regiunile Korce si Moscopole pe care le-am batut cu piciorul anul trecut!), si mare parte din Bulgaria. Daca nu scoli romanesti, atunci macar  doua ore pe saptamana de limba si literatura romana in scolile din localitatile cu mare concentratie valaha. Profesori de romana sunt destui in Romania. Nu as vrea sa ma gandesc  la disparitia acestei comori de  civilizatie si cultura romaneasca veche! Sa nu uitam ca istroromana a ramas o amintire… MR

Leave a Reply

(insereaza codul din stanga)
Weblog

Toate drepturile rezervate Weblog.ro

X