Feed on
Posts
Comments
Vizitatorii au mentionat existenta acestei case dar putini au vazut-o. Aici si-a gasit Ali Pasha sfirsitul, sub sabia sau jungherul trimisilor Sultanului.
Se apropia de 90 de ani. In curtea casei secrete se afla o biserica crestina. Intre casa lui Ali Pasha si biserica, un tunel face legatura prin munte. Dadea in spatele altarului. In caz de primejdie, Ali putea fugi lesne. Si totusi nu a facut-o. Se mai spune ca cel caruia i se confesa, cel mai apropiat dintre cei din jur, era preotul acestei bisericute. Nu vi se pare ciudata o biserica crestina in curtea unui pasha turc? Ali era albanez , nascut in Tzepeleni, un albanez crestin a carui familie a trecut la islam cu poate o suta de ani inainte. Aceasta convertire avea puternice ratiuni economice. Un crestin platea taxe enorme in imperiul otoman, dar un islamic — aproape nimic. Fiind islamici, cei din familia lui au putut deveni bey, adica capetenii ale tribului sau satului.O alta lege aspra: crestinii nu aveau voie sa aiba cai in imperiul otoman, doar catiri, magari. Crestinii erau deci practic tinuti imobili, in imposibilitatea de a se misca, fugi, lupta.
Presupun ca in secret, in sufletul lui, Ali tinea inca la traditia crestina. De ce nu a fugit de moarte? In primul rind era foarte gras in ultima parte a vietii, asta o arata toate imaginile din epoca, si cred ca nu se mai putea misca prin tunel. Am incercat la rindul meu sa ma misc in tunel, este larg la inceput apoi se ingusteaza amenintator. Pe urma, la ce sa mai traiesti cind toti cei dragi sau apropiati, prietenii si dusmanii ti-au murit? De ce nu s-a sinucis ca sa moara eroic? Cred ca nu a avut aceasta putere. Tinerii o pot face. Cei batrini se agata de viata.

Mirela Roznoveanu

Leave a Reply

(insereaza codul din stanga)
Weblog

Toate drepturile rezervate Weblog.ro

X