Feed on
Posts
Comments

Ioannina

Cetatea faimoasa prin domnia de peste jumatate de secol a lui Ali Pasha in a doua jumatate a secolului al optsprezecelea si inceputul secolului al nouasprezecelea, a infierbintat multe imaginatii, atit pe cea a lui Byron cit si pe aceea a lui Alexandre Dumas. Sa ne amintim ca in Contele de Monte Cristo, frumoasa Haydee, aceea cu care ramine Contele, fusese rascumparata cu bani grei din haremul Pashei din Ioannina… Orasul din nordul Greciei este incantator prin lumina si caldura speciala a muntilor Pindului cu piscuri semete, inzapezite care vegheaza orizonturile in toate directiile. Cei mai mari argintari se intrec in a cizela si imagina bijuterii din argint. Argintul este peste tot, este de fapt podoaba regiunii, a neamurilor care traiesc in nordul Greciei, Albania, si ceea ce grecii de azi numesc Fyrom iar hartile - Macedonia.
Zidul vechii cetati – cetate cu strazi intortocheate pina la greata -,  se ispraveste in faimosul lac al Ioanninei. Strazile incalcite aveau menirea de a-i impiedica pe raufacatori, banditi, etc sa iasa din oras. Se rataceau si erau ucisi de ostasii cetatii.
Inauntrul cetatii se mai vad ziduri vechi de secole. Vaporasele fac legatura dintre cetate, oras si insula din mijlocul lacului.
Pe aceasta insula si-a gasit sfirsitul Ali Pasha, ucis de oamenii Sultanului. O biserica  frumoasa si mica te intampina in drumul spre palatul Pashei, devenit muzeu.
Acest palat nu ii placea prea mult Pashei. De aceea el construise o locuinta modesta, de cealalta parte a insulei, un hideout, unde ii placea sa stea mai ales vara, si unde de altfel a si fost ucis. Dar despre acest loc ciudat, intr-o alta insemnare.
Mirela Roznoveanu

Leave a Reply

(insereaza codul din stanga)
Weblog

Toate drepturile rezervate Weblog.ro

X