Feed on
Posts
Comments

Krushevo

Asezarea cladita la cea mai mare inaltime din Blacani, se afla la aproape 50 km de Bitola, adinc in munti. Am vrut sa ajung aici ca sa vad satul unde s-a nascut strabunica mea dinspre mama, pe care toti o strigau ‘Baba Krushoveanca".  Serpentine spectaculoase, paduri de brad, sosea pe culme de munte, curgind printre prapastii inflorite. Valea Pelagoniei  undeva pe fundul prapastiilor.  Krushevo este construit in acelasi stil ca vechea asezare Moskopole. In Krushevo s-au refugiat de altfel multi vlahi sau armani din orasele de pe piscuri de munte, Moskopole si Gramoste, distruse in 1788 de faimosul Ali Pasha din Ianina.
 
Inainte de intrarea in Krushevo se afla o statuie gigantica, chiar pe locul in care  s-a dat batalia cu turcii a armatei vlahe si macedonene din 1903. La picioarele statuii scrie Svoboda ili smrt = Libertate sau moarte. Pentru 10 zile, intre august 2 si august 12, Krushevo a fost un oras liber, o republica, pe care turcii au innabusit-o in singe.
In Krushevo exista o biserica vlaha sau aromaneasca, Sfintul Iovan , pe care nu am putut-o vizita pentru ca era inchisa.
MR

Leave a Reply

(insereaza codul din stanga)
Weblog

Toate drepturile rezervate Weblog.ro

X