Feed on
Posts
Comments
Leonard Oprea
LAUTARISM sau BACSIS-PUPAT-SCRISORICA & Co
***
(din volumul THEOPHIL MAGUS CONFESIUNI 2004-2006 / Ed. Universal Dalsi, 2007, Romania / Prefata de Vladimir Tismaneanu )
***
(Nota Bene: acest eseu a fost publicat si in presa tiparita si electronica, in anul 2005 /n.a.)
***
      Dragul meu cititor, ieri am primit un scurt e-mail de la prietenul meu binecunoscut tie, filosoful american in stiinte politice, profesorul si eseistul
Vladimir Tismaneanu . Iata ce imi scria: Azi, 17 iunie, s-a stins din viata Jacek Kuron, la 70 de ani, unul dintre oamenii cei mai curati si curajosi pe care i-am cunoscut in viata mea. A fost mentorul lui Michnik, prietenul lui Havel, inspiratorul Solidaritatii, respectat de toate personalitatile poloneze, de la Papa Ioan Paul II la Lech Walesa . Pina si Jaruzelski a recunoscut ca regreta ca a ordonat arestarea sa in 1981, cind s-a proclamat sinistra Lege Martiala. Pentru Europa de Est, pierderea lui echivaleaza cu a lui Saharov, sau, mai recent, Reagan.  Figura gigantica–l-am cunoscut personal, am poze cu el, la Varsovia –era ministrul muncii , cind, in 1994, am fost la el acasa. Locuia in continuare intr-un apartament de bloc muncitoresc. A ramas pina la moarte exponentul liberalismului civic, aparind, in egala masura, ideile si valorile justitiei sociale. Cartea lui de memorii, "Credinta si eroarea", este un document indispensabil si indepasabil pentru intelegerea fenomenologiei rezistentei anti-totalitare in veacul al douazecilea.
         Citind necrologul notat de Vladimir Tismaneanu, mi-am adus aminte de Corneliu Coposu ( 1914-1995 ).  Cel numit imediat dupa moartea sa Pater Patriae, cel care inainte de moarte a fost onorat cu Legiunea de onoare din partea statului francez, cel primit la Vatican de Papa Ioan Paul II , cel care a luptat constant si eroic impotriva comunismului, cum putini au luptat in lumea asta, cel care a petrecut 17 ani in sinsistrul Gulag romanesc al dictaturilor comuniste. In teminta comunista Corneliu Coposu scria : Statornice inimi curate, ce bateti la fel cu a mea, / Va cheama iubirea de frate, din temnita aspra si grea!
          Da, mi-am adus aminte de  gigantul Corneliu Coposu…
 Mort cu doar 9 ani in urma.
Si m-am intrebat:
cine isi mai aduce aminte in Romania de Corneliu Coposu?  

Leave a Reply

(insereaza codul din stanga)
Weblog

Toate drepturile rezervate Weblog.ro

X