Feed on
Posts
Comments
Samanta de scandal
Borges biblic si politic
Am a vorbi, azi, despre o capodopera. N-ar fi o problema: se poate scrie polemic si intr-un elogiu. Problema apare din altceva: e vorba, totodata, si despre o capodopera, si despre un gen literar nou.

Cum asa, nou? Ce sa fie nou in amestecul de eseu si proza? Nimic, fireste. Nou este felul in care eseul de fata vorbeste pe patru voci diferite, doua cate doua fiindu-si contrare. Autorul nostru vorbeste despre o istorie biblica si despre o istorie politica, una si aceeasi. Ei, si? Doua voci vor sustine interpretarea biblica si se vor contrazice una pe alta. Alte doua voci vor sustine interpretarea politica si se vor contrazice una pe alta. Armonia? Nicaieri. Poate doar in ipoteza personajului central al… eseului, o anume Maria (Merry, de fapt), care incearca sa propuna o viziune unificatoare. Sa fie aceasta Maria chiar vocea autorului? Nu. Si mai bine ca nu. Caci fiecare voce intru pasarea ei va pieri! – ceea ce vrea sa spuna ca avem de a face cu o materie efectiv exploziva. O bomba. Un tabu. Este vorba, in fapt, despre sionismul care a triumfat prin infiintarea Statului Sfant si despre consecintele biblic-politice ale acestui eveniment.  

Capodopera de adancime a acestui roman-eseu este una cognitiva: reuseste sa puna pe masa maruntaiele unui tabu (unul dintre cele mai labirintice care au existat vreodata) si mai reuseste, totodata, sa nu supere nici pe tabuizatori, nici pe detabuizatori, desi spune lucruri extrem de suparatoare pentru toata lumea.  

De pilda, despre crestini vom afla ca participa, printr-o anume organizatie, la agravarea situatiei din Orientul Mijlociu, in speranta (apocaliptica!!!) ca astfel vor fi mai grabnic coapte conditiile celei de-a doua veniri a lui Hristos si, apoi, ale Milenium-ului de Pace.  

Ca prieten bun al autorului (caci este roman, il cheama Constantin Virgil Negoita si, cand nu face literatura, este profesor la New York, la o catedra de computer-science), i-as fi sugerat ca una din vocile eseului sa fi stiut despre ceea ce Sfantul Pavel a numit "intarzietorul", o instanta providentiala care dejoaca toate planificarile apocaliptice ale oamenilor.

 De altfel, pentru cititor, este a doua oara, in ultima vreme, cand are ocazia sa auda cate ceva despre extrem de puternica "secta" a crestinilor apocaliptico-teroristi, o alta ocaziune fiind cartea lui Steven Greer " Adevarul ascuns", aparuta recent la Editura Daksha. Acest Greer este un detabuizator cu voce personala: el aduce marturii despre implicarea crestinilor apocaliptico- sionisti in cercetarile tehno-stiintifice secrete si in pregatirile pentru simularea unor atacuri extraterestre.

Capodopera lui Negoita se cheama " Opus Dei " si a aparut, in 2008, la Editura Paralela 45 . Un Borges biblic si politic. 
 
Ioan BUDUCA
Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=241960&data=2008-08-28
ZIUA – CULTURA – joi, 28 august 2008

Leave a Reply

(insereaza codul din stanga)
Weblog

Toate drepturile rezervate Weblog.ro

X