Feed on
Posts
Comments
Se ghicesc numeroase jurnale si notatii extensive facute de-a lungul timpului, toate topite in Periscop. Marturiile unui venetic. Basarabia Romaniei Mari unde s-a nascut, ocupatia ruseasca, fuga la Targoviste a familiei, apoi la Bucuresti, atmosfera sinistra a anilor 50, procesele intentate de comunisti studentilor, cenzura si mizeriile indoctrinarii, debutul literar, pasiunea studiilor folclorice si a calatoriilor pe teren, lipsa libertatii, operatia criminala care il lasa fara un ochi anume pentru a-l impiedica sa emigreze, plecarea in America, exilul cu oamenii lui si un nou destin aceastea formeaza rama mare a vietii scriitorului si etnologului din Periscop. Dezacordul ca delimitare a eului personal, nenumaratele confruntari cu moartea ale copilului, initierea in rautatea si frumusetea lumii, marea seceta– proiecteaza un adolescent a carui memorie selecteaza detaliul, straniul, neobisnuitul. Numeroase intimplari par a amesteca realul cu fictiunea, aduc in prim plan minunea si revelatia creind pagini de poveste sau proza fantastica. ?ura este nu doar mama dar un alter ego supranatural , ntr-un fel destinul ei pare s? l decid? pe al fiului.
 
 Ceea ce place la lectur? sunt am?nuntele, descrierea locurilor, a oamenilor care au avut un impact asupra vietii si au decis notatia jurnaliera. Percep?ia locului, descoperirea locului, desprinderea de locuri creeaz? tensiuni epice puternice. Cred ca temperamentul etnologului care mergea pe teren sa culeaga descntece, cntece rituale de nmormntare, etc a avut un mare rol n scrierea acestui memoir. Este ca si  cum etnologul a plecat pe teren n propria lui via?? ca s? culeag? ceea ce i s-a parut important ?i a transcris totul cu fine?e ?i autenticitate.
 
 As putea defini cel mai bine acest memoir chiar printr-o fraza a lui Constantin Eretescu din studiul  Fata Padurii si Omul Noptii: Textul mitologic poate fi asemuit unui sit arheologic . Cu deosebirea  — importanta ca sedimentele fiecarei civilizatii . se afla la suprafata cu toatele si in acelasi tip. Este un sit arheologic ravasit, bombardat  Putem citi acest memoir ca pe un asemenea text mitologic sau descriere a unui sit arheologic pe care Coca le-a adus la cunostinta noastra cu o infinita intelegere fata de lume, as spune chiar cu bunatate, in pofida incercarilor vietii care nu au fost usoare. Si cum sa fi fost ele altfel pentru omul sensibil, cu spinarea vertebrala dreapta, strain in orice lume s-ar afla, fugind in lumi successive pentru a nu fi fericit in nici una, la el acasa doar in copilarie, sub privirea mamei, si in rest in pustietatea nealterat? a muntilor?
MR

Leave a Reply

(insereaza codul din stanga)
Weblog

Toate drepturile rezervate Weblog.ro

X