Feed on
Posts
Comments
Aurora Cornu, venita de la Paris la New York pentru citeva saptamini si dramaturgul Hristu Limona, unchiul meu dinspre mama care traieste la Roma, mi-au pus aceeasi intrebare: de ce Mircea Eliade care a stat in India nu a comentat niciodata inapoierea Indiei? Aurora crede ca Eliade, ajungind in India din Romania, nu a fost socat pentru ca Romania lui nu se prea distingea mult de India. Hristu in schimb crede ca India a avut de ales intre libertate si emancipare, si a ales libertatea de sub englezi dar nu a facut prea multe cu ea. Emanciparea Indiei este doar la suprafata.  Ce ar fi deci mai importanta, libertatea sau emanciparea unui popor ? In ceea ce ma priveste, cred ca Eliade, simpatizant cu eliberarea Indiei de sub englezi, nu a vrut sa vada si fata ei reala. A preferat sa-i comenteze religia si miturile.
Desigur, iubesc India pentru profunzimea ei, pentru izvorul urias indo-european din care ne tragem.  Traind insa in secolul 21 nu pot sa nu vad cruzimea hindusa, fanatismul hindus la fel de puternic ca si cel islamic, lipsa completa de interes pentru civilizatia moderna care inseamna nu doar computere ci si closete curate, restaurante in care nu apar gandaci pe pereti, hoteluri in care nu circula paianjeni pe sub perna, sate in care nurorile nu sunt arse de soacre si soti pentru ca nu sunt satisfacuti cu zestrea primita, orase in  care oamenii nu se nasc, traiesc si mor pe strazi, copiii nu sunt trimisi sa cerseasca in loc sa mearga la scoala, iar unui muribund nu i se da ajutor pentru ca este mai bine sa moara deoarece se va reincarna poate intr-o ipostaza mai buna… Vegetarianismul aspru impus de religie a dus la tuberculoza endemica, rata mica a vietii, rahitismul copiilor. Zeii Indiei nu cunosc mila, compasiunea, iubirea de celalalt. Ei se metamorfozeaza in tauri , cobre, elefanti, maimute agresive si pedepsesc pe cel care nu se supune cu pedepse oribile. Am participat in pujas si dharshans, am incercat sa inteleg, sa mi-i apropii. Peste tot, in acest periplu prin temple si mistere sacre hinduse vechi de milenii am simtit foarte puternica prezenta lui Iisus. Am inteles deplin ce au insemnat mila, iubirea, iertarea pe care el le-a adus lumii noastre. De Craciun, in ziua nasterii Mantuitorului, i-am multumit ca ne-a ales. 
Atasez trei fotografii facute la Kanyakumari, acolo unde Marea Arabiei, Oceanul Indian si Golful Bengal se unesc. Intr-una ma aflu cu un grup de femei hinduse, iar in alta cu cei doi ingeri ai mei, cei doi ghizi, Ritesh si Ganesh care si-au dat silinta sa nu ma piarda pe drum.

Leave a Reply

(insereaza codul din stanga)
Weblog

Toate drepturile rezervate Weblog.ro

X