Feed on
Posts
Comments
Zeii Indiei nu au mila, sunt singerosi. Am invatat asta pe pielea mea, atit de urita lectie, incit puteam sa o patesc rau de tot daca nu ma ocroteau cohortele de ingeri pe care mi i-a dat Dumnezeu. Mai intii, partea pe care am calatorit-o in imaginea de mai jos:
Bangalore (statul Karnataka), statele Tamil Nadu, Kerala. In fiecare oras prin care am trecut de la Bangalore spre est m-au tulburat doua lucruri: gramezile de gunoi de peste tot si balta cu apa statuta din mijlocul fiecarei asezari in mijlocul careia se afla un templu. Aceasta balta este un loc infect, plin de gunoi, locul in care se inmultesc tintarii si malaria Indiei. Dar nu poate fi asanat pentru ca este sacru. Practic, satele si orasele traiesc pe gramezi de gunoaie, dar totul se desfasoara normal, ca si cind acest lucru face parte din normalitate.
   In orasul Tirnavelli era ziua alegerilor. Toata politia, fiecare persoana de pe strada afisa insemnele religioase: albul, rosul sau portocaliul pe frunte aratind gradele atinse in perfectiunea religiei hinduse. Nici o separatie reala intre puterea de stat si cea religioasa. Ma mai intreb: daca se spala cu atita grija de dimineata, la prinz si seara, respectind toate regulile stravechi vedice, cum de nu vad gunoaiele de peste tot? Mi-am intrebat cei 30 de companioni care s-au aratat foarte ofensati. Prefacuti, cruzi, fara mila, la fel ca si animalele cu care isi identifica zeii, cobra fiind cea mai adorata. Crestinismul a adus compasiunea, mila fata de aproapele. In toate cele 7 zile ale excursiei in grup, cei trei medici din grup nu au avut macar curiozitatea sa ma intrebe cum ma simt dupa accidentul din fata templului zeitei Kamakshi. Refuzasem sa ma mai descaltz. Ma plictisisem. Si atunci era sa imi pierd mina. Spitale, copci, antibiotice, pansamente schimbate in dispensare mizerabile unde mustele biziiau iar pansamentele sterile stateau sub un pat printre gindaci in timp ce clestele chirurgical era sterilizat cu apa de la canal. Nici o mina de doctor sau asistenta spalata. Dar m-am facut bine. Hindusii se cred superiori, ei traiesc un adevarat complex al superioritatii. De neimaginat atita fanatism religios la medici, ingineri, ITs, clasa mijlocie educata.  La Kanyakumari, locul unde se intilnesc Marea Arabiei, Oceanul Indian si Golful Bengal (apa de aici este atit de sarata incit concureaza apa din muraturile noastre!), la locul unde a stat pentru o vreme cenusa lui Gandhi inainte de a fi aruncata in mare, am inteles ca in India totul se realizeaza prin religie. Politicul se manifesta prin religios. L-au acceptat pe Gandhi pentru ca era un fanatic hindu.
Cohorte de barbati prin templele din sud. M-am intrebat cine munceste. Ghidul mi-a spus ca 75% din femeile Indiei si doar 25% din barbati, ceilalti 75% se roaga!

Leave a Reply

(insereaza codul din stanga)
Weblog

Toate drepturile rezervate Weblog.ro

X