Feed on
Posts
Comments

Articol publicat in: Cultura


De la Paris mi-a ajuns Cinq chemins secrets dans la nuit de Jean Parvulesco, cunoscutul scriitor francez de origine romana. Carteaaduna laolaltaeseuri despre Ezra Pound, Michel Mourlet, Jean-Marc Tisserant, Mircea Eliade si subsemnata. La contrelitterature frappe a l’Est este un comentariu despre romanul Timpul celor alesi (Univers, 1999) tradus in franceza Le temps de ceux qui sont elus.
Prieten cu Mircea Eliade, Emil Cioran, Eugen Ionesco, Ezra Pound, Raymond Abellio, Dominique de Roux, Constantin Tacou, cititor si comentator pasionat al lui Bloy, Meyrink, Lovecraft , Jean Parvulesco a publicat peste 30 de volume de romane si eseuri.
Am avut prilejul sa il cunosc pe Jean Parvulescu acum cativa ani la Paris. Este un personaj straniu, amestec de geniu si legenda, o minte originala si paradoxala. Pacat ca romanii nu au nici o idee despre opera lui.

Jean Parvulesco: Je pense que l’heure est vraiment venue pour reconnatre qu’en ralit toutes les littratures europennes ne constituent qu’une seule grande littrature, expression d’une mme civilisation et d’un mme destin, d’une mme prdestination.
La foarte inceputul anilor 60, dupa spusele Aurorei Cornu, Jean Parvulesco l-a convins pe Dominique de Roux sa infiinteze o editura pe care cei doi au numit-o LHerne, mai tarziu cumparata si foarte bine ingrijita de Constantin Tacou. L-am cunoscut pe regretatul Costa Tacou, i-am vizitat editura si casa, un palat din apropierea gradinii Luxembourg, prilej cu care am baut sampanie in sufrageria imensa de la al nu stiu catelea etaj si i-am admirat tapiseriile din secolele al 16-lea si al 17-lea in vara anului 2000. Cu acel prilej am descoperit ca atit Costa cit si mama mea se trageau din acelasi sat de aromani din nordul Greciei, si ca eram practic veri, chiar daca indepartati.

Constantin Tacou si Mirela in fata editurii LHerne.
La prestigioasa editura L’Herne, in faimoasele Cahiers de l’Herne au aparut Cline (1963), Ezra Pound, Mircea Eliade, Edgar Allan Poe, Jorge Luis Borges, Henri Michaux, Grard de Nerval, Bertolt Brecht , William Butler Yeats, Samuel Beckett si inca alti peste o suta de autori. Aurora Cornu povesteste numeroase anecdote despre acest inceput la care ea a fost martora, printre altele cum Dominique de Roux i-a oferit lui Ezra Pound apartamentul lui din Paris ca sa locuiasca si ca Dominique s-a mutat la rude . Asta ca sa il convinga pe Ezra Pound (stramtorat financiar) sa-i dea un manuscris spre publicare. Formula publicarii in Cahiers de l’Herne era (si a ramas) un manuscris original insotit de ample comentarii critice, deci o tratare monografica a autorului caruia ii era dedicat numarul. In ce privestenumarul despreCeline, tot Aurora Cornu povesteste ca Jean Parvulesco, easi Dominique de Roux au trebuit sa trudeasca din greu pentru a obtine un manuscris original de la Lucette Destouches, vaduva acestuia.
Atasez o fotografie cu Aurora facuta la Paris in vara lui 2000, la o cafenea din apropierea lui Pont d’Alma:

Leave a Reply

(insereaza codul din stanga)
Weblog

Toate drepturile rezervate Weblog.ro

X